Seriál o ajurvédě # 2: 20 kroků ajurvédské stravy na cestě k samoléčbě a vitalitě.
Základ tradiční ajurvédy
K jedním z nejznámějších výrokem řeckého antického lékaře Hippokrata patří: "Ať je jídlo vaším lékem". Ajurvéda dovedla smysl zmíněného výroku k dokonalosti. Jako základy domu, i léčba touto medicínskou vědou je postavena na pevných kamenech (principech), jejichž dodržování vede k nastartování procesů samoléčby a udržování celkové vitality.
Ajurvédská strava je postavena na receptech z vařené či dušené zeleniny, rýži a koření podle typu dóši. Díky správné stravě dodáme tělu energii, detoxikujeme organismus, podpoříme tělo v samoléčení a udržíme naše tělo v dobré kondici v každém věku.
V ajurvédě rozeznáváme 6 základních chutí potravin:
-
sladká (Madhuri) kombinace elementu země a vody. Potraviny: mléko, smetana, máslo ghí, celozrnné obiloviny jako pšenice a rýže, med, zralé ovoce, zelenina jako mrkev, červená řepa a sladké brambory, z koření například bazalka, lékořice a fenykl.
-
slaná (Lavant) kombinace elementu vody a ohně. Potraviny: mořská a kamenná sůl, chaluhy a mořské řasy.
-
kyselá (amla) kombinace elementu země a ohně. Potraviny: jogurt, zakysaná smetana, ocet, citrusové ovoce, mango, tamarind, zavařená zelenina a okurky, fermentované potraviny, koření jako kmín a koriandr.
-
ostrá (informační a komunikační technologie) kombinace elementu vzduchu a ohně. Potraviny: cibule, česnek, zázvor, ředkvička, hořčice, z koření chilli, pepř, asafoetida.
-
trpká (Kashaya) kombinace elementu země a vzduchu. Potraviny: nezralý banán, brusinky, granátové jablko, brokolice, květák, zelí, kapusta, okra, fazole, čočka, petržel, bazalka a koření jako šafrán a kurkuma.
-
hořká (katu) kombinace elementu vzduchu a éteru. Potraviny: tmavozelená listová zelenina jako špenát, mangold, kapusta, pampeliška, reveň, hořký meloun, z koření kurkuma a pískavice řecká senovka.
Dodržování principu individuality v ajurvédské stravě
Ajurvéda staví nad všechny zásady princíp individuality. Ideální stravování je doporučeno na míru pro každého jednotlivce. Samotná ajurvéda rozlišuje u každého člověka tři základní životní energie (dóši) a jejich kombinace. Podle tohoto náhledu má v sobě každý člověk 3 dóši. Z rozdílu poměru těchto životních energií vyplývají různé vlastnosti i potřeby.
Spoznejte typy dóši v našem článku: SERIÁL O AJURVÉDĚ, MATCE MEDICÍNY: 1. ZÁKLADNÍ TYPY V AJURVÉDĚ 3 DÓŠE
20 kroků ajurvédy na cestě k samoléčbě
Dodržování principů stravování ajurvédy sebou přináší významné zdravotní benefity - nabití organismu energií, očištění těla od škodlivých látek, předcházení nemoci. Nabízíme 20 základních principů ajurvédy, které vás budou na cestě k těmto benefitem doprovázet:
- jídlo by mělo být vybíráné s přihlédnutím na osobní konstituci,
- dodržování přestávek mezi jednotlivými jídly,
- určení oběda jako hlavního jídla, nakolik je v té době nejvíce aktivní agni (trávicí oheň),
- jíst výhradně při pociťování hladu - nepřejídat se,
- věnovat konzumaci dostatek času, nespěchat,
- během konzumace je třeba potravu hodně žvýkat,
- nepít těsně před jídlem ani po něm (stravovat se výlučně mezi 7 hodinou ranní a večerní),
- pravidelně udržovat přibližně stejnou porci jídla, aby byl organismu připraven potravu dobře strávit,
- vyhýbat se studeným a ledovým nápojem, protože tyto oslabují agni,
- vyhýbat se nevhodné kombinaci jídel, které vyvolávají špatné trávení a tvorbu tzv. ámy (toxinů) - např. ovoce by se nemělo kombinovat s jinými jídly, správně je také vyhnout se kombinaci čerstvé a vařené zeleniny,
- omezovat konzumací polotovarů,
- jídlo před konzumací opakovaně nepředehřívat,
- zaměřit se na správný výběr koření, podle ajurvédy jsou upřednostňovány např. (kurkuma, římský kmín, koriandr, kardamon, zázvor),
- upřednostnění konzumace bylin a potravin, které mají stejné vlastnosti jako převládající dóša u člověka,
- vyhýbat se jídlům, které podporují nerovnováhu prostředí (nekonzumovat pálivá jídla v suchých oblastech a mastná jídla v bažinatých oblastech),
- nekombinovat potraviny s protichůdnými vlastnostmi - potravin se zahřívajícím a ochlazujícím účinkem,
- dodržování správného pořadí - nejíst těsně před provedením malé, velké potřeby,
- konzumovány jídla by neměly být v rozporu se silou trávicího ohně - těžší jídla bychom měli jíst v době, kdy je náš trávicí oheň nejsilnější,
- upřednostňování jídel, na které jsme zvyklí, popřípadě vyhýbat se prudkému přechodu na jiné jídla (např. jedení sladkých a studených jídel u člověka, který je zvyklý na pálivé a horké),
- přizpůsobovat konzumaci jídel ročním obdobím - je třeba vyhnout se konzumaci studených a suchých potravin během zimy a pálivých a horkých potravin během léta.
Upozornění na závěr
Je důležité podotknout, že výše uvedené principy jsou stále podřízeny principu individuality. Proto je třeba pečlivě sledovat platnost a účinnost jednotlivých principů během vlastní ajurvédské praxe.