Co je zdravý mikrobiom a jak pečovat o obnovu střevní sliznice?
Uvědomili jste si někdy, jak důležitá, je pro náš organismus střevní mikrobiota? A máte vůbec představu o tom, jak mikrobiom v našem těle vypadá, z čeho se skládá a proč bychom ho měli udržovat v zdraví? V našem článku se tentokrát věnujeme právě tématu zdravý mikrobiom a péče o obnovu střevní sliznice, která má důležitý význam pro náš zdravý organismus a jeho fungování. V literatuře se setkáme s oběma pojmy mikrobióta i mikrobiom.
Několik faktů o mikrobiomu na úvod:
- tvorba mikrobiomu je ovlivněna porodem a nejdůležitější vývoj probíhá v prvních 3 letech života
- kojení představuje významný faktor pro tvorbu zdravého mikrobiomu
- pestrost složení střevního mikrobiomu má vliv na naše chutě, imunitní reakce, zdravotní stav a naši psychiku
- váha tohoto orgánu se odhaduje na 1,5 - 2 kg
- člověk funguje jako jeden superorganismus, jehož metabolismus je spojením mikrobiálních a lidských znaků
- žijeme v symbióze s mikroorganismy, které nám vyrábějí a zajišťují to, co potřebujeme pro přežití
- dokáží vyrábět molekuly podobné lékům a podílet se na produkci některých vitamínů
Poslechněte si podcast na téma: Mikrobiom jako superorganismus
Co je to ten mikrobiom a kde se nachází?
Termín mikrobiom použil poprvé nositel Nobelovy ceny Joshua Lederberg v roce 2001. Patří sem nejen bakterie, ale také houby, parazity a viry. U zdravého člověka tyto shluky klidně koexistují, spolu vytvářejí mikroklima jednotlivých orgánů a žijí v symbióze. Jejich největší množství se nachází v tenkém a tlustém střevě, avšak mikrobiom máme v celém těle. Dokonce fungují jako styčná plocha s okolním světem. Triliony mikrobiálních bakterií žijí na naší kůži, v nose, střevech, dýchacích cestách či uro-genitálním traktu.
Mikrobiom začal být označován jako poslední objevený lidský orgán, protože hraje množství klíčových rolí při podpoře plynulého každodenního fungování lidského těla. Dokonce se ukazuje, že správně fungující mikrobiom, sehrává důležitou funkci nejen v prevenci, ale také v léčbě některých onemocnění.
Ne nadarmo se říká, že většina imunitního systému sídlí ve střevech a výzkumy ukazují, že od mikrobióty jej odděluje jen jedna vrstva buněk. To znamená, že tyto dva systémy spolu velmi úzce souvisí a fungují v symbióze, proto pokud se daří jednomu, zdravý je i ten druhý. Rovněž existuje přímé propojení mezi našimi střevy a mozkem.
Fungování mikrobiomu má vliv na šíření nervových vzruchů a při správném osídlení podporuje tvorbu neurotransmiterů. Většina neuronů, které nejsou v našem mozku se nachází ve střevech. Právě neurony ve střevech odumírají mnohem dříve než ty, co jsou v mozku a proto hrají možnou roli v neurodegenerativních procesech.
Dojde li k narušení této rovnováhy, způsobené infekčními chorobami, některými dietami nebo dlouhodobým užíváním antibiotik či jiných léků ničících ty dobré bakterie, dojde k disbióze, která zastaví tyto normální interakce. V důsledku toho se tělo může stát náchylnější k nemocem.
Úloha mikrobiomu pro zdraví člověka
Dojde li k narušení této rovnováhy, způsobené infekčními chorobami, některými dietami nebo dlouhodobým užíváním antibiotik či jiných léků ničících ty dobré bakterie, dojde k disbióze, která zastaví tyto normální interakce. V důsledku toho se tělo může stát náchylnější k nemocem.
Úloha mikrobiomu pro zdraví člověka
- Stimuluje imunitní systém
- Rozkládá potenciálně toxické sloučeniny v potravinách
- Syntetizuje určité vitamíny a aminokyseliny, včetně vitamínů B a vitamínu K
- Svými trávicími enzymy pomáhá rozkládat složitější sacharidy než škroby a vlákninu, které ve velkém množství nejsou lehce stravitelné
- Poskytuje ochranu před patogenními organismy, které se do těla dostanou například pitím nebo konzumací kontaminované vody nebo jídla
- Prospívá zdraví srdce a mnoho jiného
- Podporuje tvorbu endorfinů, které podporují dobrou náladu
To, jakou má náš střevní mikrobiom kvalitu, se vytváří během celého života a ovlivňuje ji řada faktorů. V prvních letech života jsou významnými faktory pro rozvoj mikrobiomu porod a kojení, později strava, oxidační stres a podobně. Každý člověk má naprosto jedinečnou síť mikroflóry, která je původně určena jeho DNA. V průběhu generací se však počet mikroorganismů, které hostíme, zmenšuje.
Co narušuje správné fungování mikrobiomu?
Na fungování mikrobiomu má vliv řada vnějších i vnitřních faktorů. Narušit jej může změna stravování, vysoký stres nebo dlouhodobé psychické problémy. Na jeho správném fungování se podílí zejména celkový životní styl. U lidí, kteří jsou často vystaveni stresu a setkávají se s různými psychickými obtížemi, je větší pravděpodobnost narušení mikrobiomu. Na mikrobiom do velké míry ovlivňuje strava a hygiena. Největším nebezpečím pro náš mikrobiom je ztráta rozmanitosti.
Častý přísun tuhé stravy s vysokým množstvím sacharidů, je pro žaludek těžkým oříškem ke zpracování. Nestrávené kousky potravy se v tomto případě dostávají i do střeva a bakterie, které při tomto procesu vznikají, negativně ovlivňují celkové rozložení mikroorganismů ve střevě. Zvýšený poměr patogenních mikroorganismů má za příčinu vznik disbiózy a přemnožení mikroorganismů vylučující toxické látky, které se přes střevní stěnu mohou dostat až k organismům a zapříčinit jejich nerovnováhu.
Nejčastější onemocnění při kterých byl prokázán souvislost s narušením střevního mikrobiomu:
- obezita
- kožní onemocnění
- autismus
- astma
- deprese a chronická únava
- problémy s trávením
- Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba
Jak si tedy udržet zdravá střeva a střevní sliznici? Tipy jak obnovit mikrobiom
- Konzumujte pestrou stravu a fermentované potraviny. Chcete-li posílit váš mikrobiom a dosáhnout aby byl rozmanitější, zařaďte do vašeho jídelníčku různorodou stravu. Pokud nemáte čas na přípravu pestrého jídelníčku, můžete se obrátit na krabičkové diety. Před vynalezením chladničky v roce 1927 lidé konzervovali jídlo prostřednictvím fermentace (mléko a zeleninu). Vaše střeva vám poděkují pravidelným přísunem luštěnin a ovoce, které obsahuje mnoho vlákniny a které je bohaté na růst zdravých bifidobakterií. Velký význam má také přísun celozrnných potravin, ořechů a zvýšené množství rostlinné potravy ve vaší stravě. Fermentované potraviny jako jogurty, kefír, ale i kysané zelí díky zdravým bakteriím zase chrání naši trávicí soustavu před záněty či chronickými onemocněními. Při problémech s mlékem můžete zkusit kefír z kozího mléka. Kefiran - heteropolysacharid - glukózo-galaktózové jednotky - produkovaný mnoha laktobacilovými kmeny má anti-tumorové, antifungální, antibakteriální účinky a pomáhá regulovat imunitní systém.
- Vyhýbejte se antibiotikům. Antibiotika fungují tak, že zničí všechny bakterie, díky čemuž jsou velmi účinné při léčbě chorob, ale velmi špatné pro váš mikrobiom. Antibiotikum nedokáže rozpoznat rozdíl mezi dobrými střevními bakteriemi a špatnými bakteriemi a proto jsou největším nepřítelem pro střevní sliznici a mikrobiom. Pokud už jste nuceni antibiotika jednou za čas užívat, nezapomeňte k nim určitě přihodit i probiotika, která jsou plná živých bakterií, která pomohou zajistit, aby se ve vašich střevech rozvinuly zejména dobré typy bakterií.
- Mezi probiotika patří také polyfenoly z rostlinné stravy, které vyživují naše střevní bakterie. Najdeme je v červeném hroznu, granátovém jablku či olivovém oleji.
- Konzumujte prebiotika ve formě přírodních druhů vlákniny. Ty se se rozkladem v tlustém střevě podílejí na růstu zdravých bakterií. Díky tomu pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Pro ženy se doporučuje denní dávka 25g a pro muže 38g. Bez dostatečného přísunu nemohou bakterie žijící v našem mikrobiomu produktovat dostatek mastných kyselin s krátkým řetězcem, které mají protizánětlivé účinky. Trávením vlákniny se ve střevě vylučuje látka zvaná "mucin", která vystýlá a zpevňuje stěny cév díky čemuž je chrání před přetržením, aby se obsah střev nedostal do okolního prostředí.
Příklady a typy vlákniny:
- Ve vodě rozpustná vláknina: citrusy, jahody, rybíz (zejména černý), maliny, borůvky, jablka, hrušky, švestky, meruňky, banány, čočka, sója, oves a ovesné vločky, strakatá fazole, zelená mungo fazole, cí, mrkev, kedluben, brambory, lněná semínka, ořechy, sušené ovoce (meruňky, švestky, brusinky apod.)
- Ve vodě nerozpustná vláknina: pšenice, žito, ječmen, kukuřice, zelenina, ořechy, olejnatá semena
- Snižte příjem tuku a mastných, smažených, fritovaných, pečených a grilovaných jídel
- Omezte příjem kořeněných a dráždivých jídel
- Hýbejte se, trávte čas na čerstvém vzduchu a buďte v psychické pohodě!
Je důležité zachytit signály začínajících onemocnění ještě dříve, než se projeví, když nemoc ještě nepropukla a naučit se žít zdravě. Všichni v sobě máme máme viry, bakterie, plísně a parazity, důležitá je rovnováha mezi organismy a naší imunitou.
Podívejte se produkty z naší nabídky pro podporuje zdravého mikrobiomu:
Zinzino ZinoBiotic+ obsahuje směs 8 přírodních druhů vlákniny, které se rozkladem v tlustém střevě podílejí na růstu zdravých bakterií.
Kurkumin elixír je 3x fermentovaná zhuštěná forma extraktu z oddenku kurkumy. Základem lektvaru je extrakt z Kombuchy, který podporuje rychlejší vstřebávání účinných látek do těla.
Triphala jeden z nejsilnějších přípravků k pročištění nejen trávicího systému, ale celého organismu.
Zdroje:
- https://www.ippm.sk/mikrobiem
- Video: Ján Vojáček - Umění být zdravý
- https://www.youtube.com/watch?v=ewldiHbMSxI
- https://www.iprobio.sk/clanky-a-videa/covid-19-a-mikrobiom/
- https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC125924
- https://drpaulclayton.eu/blog/the-microbiome-and-the-brain/
- https://www.google.com/url?q=http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/strevni-mikroorganizmy-ovlivnuji-naladu-pomoci-latek?highlightWords%3Domega&sa=D&source=docs&ust= 1653912082317498&usg=AOvVaw2cNgnkKBegZCLyeLZoyCu7
- https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-psych-122216-011613
- https://www.alisonvickery.com/blog/histamine-producing-gut-bacteria%2F
- https://en.wikipedia.org/wiki/Microbiota
- Triphala účinky